Röntgen

Binnen de kunstwereld wordt Röntgenfotografie onder meer gebruikt om de conditie van een kunstwerk te onderzoeken; zijn er breuken, vullingen, gaten of zelfs houtworm?

Of is er misschien sprake van een onderliggende schildering?

meisje met de parel rontgenonderzoek © René S. Gerritsen.jpg

Infrarood

Infrarood straling is evenals röntgenstraling, niet zichtbaar voor het menselijk oog en heeft een (beperkt-) doordringend vermogen. Met deze techniek worden arceringen, ondertekeningen, retouches of pentimenti in schilderijen bloot gelegd.

 
infrarood-renegerritsen.jpg
 

Infraroodreflectografie

Met behulp van een infrarood gevoelige (video-)camera, welke nog gevoeliger is dan een digitale camera, wordt er een infrarood beeld vastgelegd, het zogenaamde ‘infrarood-reflectogram’.

 
RG-MB-Jouderville-Portret-Rembrandt.jpg

UV-fluorescentie

Onder invloed van (niet zichtbare-) UV-straling kunnen bepaalde pigmenten zelf (zichtbaar-) licht gaan uitzenden, dit verschijnsel noemen wij fluorescentie.

Deze techniek is bij uitstek geschikt om retouches, overschilderingen en beschadigde of verouderde vernissen te tonen. Maar ook lijmresten, vlekken, vervaagde tekeningen en foto’s kunnen met behulp van UV-fluorescentie duidelijker worden.

 
UV.jpg
 

Normaal-licht technieken

Veel fotografische technieken vullen elkaar aan. Zo heeft ook ‘normaal-licht’ een belangrijke rol in kunst/kunstonderzoeks fotografie. Van het maken van een natuurgetrouwe reproductie tot opnames met behulp van strijklicht, gekleurd licht of gepolariseerd licht en macro opnames. ‘Normaal-licht’ technieken geven veel mogelijkheden informatie uit kunstobjecten te halen..

Lievens-RenéGerritsen.jpg

Archeologie

Door de opgraving naar VOC schip ‘Amsterdam’ in Hastings (GB) heb ik de contacten gelegd die er weer voor hebben gezorgd dat ik twee keer (1993 en 1995) met een expeditie mee ben geweest naar Nova Zembla om het ‘Behouden Huis’ en het graf van ‘Willem Barentsz’ te onderzoeken. Archeologie is steeds de rode draad geweest in mijn fotografische loopbaan.

 
archeologie-renegerritsen.jpg